hu sk

Várhosszúrét hivatalos honlapja


Warning: include() [function.include]: open_basedir restriction in effect. File(/usr/share/pear/column-one.php) is not within the allowed path(s): (/tmp:/usr/share/php:/usr/local/lib/php/pear:/etc/apache2/scripts:/usr/local/etc/apache22/scripts:/home/html/obur.sk) in /home/html/obur.sk/obur.sk/varhosszuret/wp-content/themes/townshipTheme/page.php on line 5
dsc_8805.jpg dsc03106.jpg

Névnap

Ma Orsolya napja van.
Holnap Elõd napja lesz.

EU EU

Lourdes-i Szent Szűz zarándokhelye

Buzgó forrás mely a Lourdes-i Szent Szűz tiszteletére folyik a községet délről behatároló Szilicei fennsík peremén talalálható. A Buzgó forrás vizének csodás erejét csodás gyógyulások bizonyítotják. Különösen szembetegség esetén tulajdonítanak neki rendkívüli hatást.

A zarándokhely a 19. század második felében létesült, miután néhány falubeli kislány, Szakali Júlia, Dóczi Mária és egy bizonyos T: E. nevű leánygyermek az egyik májusi délután elmentek virágot szedni a Buzgó forráshoz. Egyszer csak Szakali Júlia a Szűzanyát vélte a fák között lebegni. A többiek azonban nem láttak senkit és semmit. Ma is elevenen él a környéken az a meggyőződés, hogy Júliának a Szent Szűz ezen kívül többször is megjelent. Júlia ezt későbbi szent életével is bebizonyította. A látomás a környék népét nagy lázba hozta és ennek nyomán megindultak a zarándoklatok. Az 1937-38-as évben az emberek kápolnát emeltek. A lakosság kézi munkával, fuvarral és pénzzel járult hozzá. Felépülése óta az augusztus 15-e utáni vasárnapon szokás itt búcsút tartani. A hívők körmenetben vonulnak ki a kápolnához, ahol a pap misét és prédikációt mond az egybegyűlteknek. Az idő folyamán megrongálódtak az ülőhelyek, s a Mária szobor is megkopott. Ulman István kezdeményezésére a 2000. évben a lakosság munkájával és anyagi segítségével – mint a régi időkben – felújították a búcsújáróhelyet. A Várhosszúréti Búcsú az utóbbi években fogalom lett. Nemcsak a környékbeli katolikusok látogatnak el a Buzgói Máriácskához, hanem messze távolról is jönnek – és ma már nem csak katolikusok.

Galéria
  • Eseménynaptár

  • október 2020
   hét ked sze csü pén szo vas
    1234
   567891011
   12131415161718
   19202122232425
   262728293031