hu sk

Várhosszúrét hivatalos honlapja

Gömöri Kézművesek Társulása

A Gömöri Kézművesek Társulása 2002 – ben alakult polgári társulásként Várhosszúréten.

Célja a hagyományos mesterségek újjáélesztése, valamint egy olyan alkotóműhelyt kialakítása, ahol teret kap a kézműves mesterségek oktatása, s egyben teret biztosít az elkészült tárgyak bemutatásának is.

Már a megalkulási évtől kezdve rendszeresen megrendezésre kerül a Várhosszúréti Kézműves Gyermekműhely.

2006-ban megrendeztük az I. Gömöri Kézműves Vásárt, mely azóta nagy hírnévre tett szert és az egész gömöri régió kézműveseinek rangos találkozóhelye lett.

2006. augusztus 5.-én nagy álmunk teljesült, megnyithattuk a Gömöri Kézműves Központot, mely teret ad a legkülönbözőbb kézműves tevékenységeknek és igazi otthonra leletek benna kézműves mesterek.

2007-ben a Hegyaljai Mesterek Népművészeti Egyesülete és a Gömöri Kézművesek Társulása együttműködési szerződést kötöttek.

2008. május 31.-én sor került a „Pásztorok áldomása“ című Pásztortalálkozóra, melynek megszervezésében és lebonyolításában a GKT nagy szerepet vállalt, mellyel fémjelezte a különböző régiókon is átívelő tevékenységét.

A GKT külön büszkeségeként tekint a szabadban felépített kemencére, melybe házi kenyér és egyéb, helyi jellegű, kelt tésztából készült finomságok sülnek minden rendezvény alkalmával.

A Gömöri Kézművesek Társulása megalakulása óta intézményes háttér nélkül működik.

Galéria