hu sk

Várhosszúrét hivatalos honlapja

Emlékművek

Andrássy Dénes szülőháza

Andrássy Dénes gróf 1835. november 18-án, Gömör megyében, Várhosszúréten született. Dénes gyermekkorát és korai ifjúságát a várhosszúréti kastélyban töltötte. A szülők magánúton biztosították Dénes művelődését Várhosszúréten és Sárréten. 1856-ban, miután Bonnban jogi tanulmányait befejezte, rövid ideig a bécsi kancellária fogalmazójaként dolgozott. Bécsi tartózkodási ideje alatt, 1866-ban megismerkedett Hablawetz Franciskával. A menyasszony polgári származására való tekintet nélkül, Dénes gróf 1866. április 6-án, Pisában nőül vette Franciskát. E házasság következménye az atyai örökségből való kizárás. A grófi pár egész életére a jótékonykodás volt jellemző. Még ma is megtalálhatók azok az iskolák, árvaházak, templomok és hasonló intézmények épületei, amelyek a házaspár mély szociális érzékét dokumentálják. Legtöbb adománya, természetesen, Rozsnyó városnak és a környező községeknek jutott.


Nepomuki Szent János

Közép-Európa legismertebb szentjei közé tartozik. Sok hídon látható az a többnyire barokk kiképzésű szobor, amely egy papot ábrázol, mutatóujját ajkára téve, mintegy csendre intve magát és másokat. A hidak szentje s a gyónási titok vértanúja ő: Nepomuki János.


Az aradi vértanúk emlékére állított kopjafa

Az aradi vértanúk azok a magyar honvédtisztek voltak, akiket a szabadságharc bukása után az 1848–49-es szabadságharcban játszott szerepük miatt Aradon végeztek ki. Mindegyik aradi vértanú a szabadságharc kezdetén aktív, vagy kilépett császári tiszt volt, a szabadságharc végén a honvédseregben közülük egy altábornagyi, tizenegy vezérőrnagyi és egy ezredesi rendfokozatot viselt. Lőpor és golyó általi halállal halt: Lázár Vilmos, főtiszt; Gróf Dessewffy Arisztid, tábornok; Kiss Ernő, tábornok; Schweidel József, tábornok. Kötél általi halállal halt: Lovag Pöltenberg Ernő, tábornok; Török Ignác, tábornok; Láhner György, tábornok; Knezich Károly, tábornok; Nagysándor József, tábornok; Gróf Leiningen-Westerburg Károly, tábornok; Aulich Lajos, tábornok; Damjanich János, tábornok; Gróf Vécsey Károly, tábornok.


A II. világháborúban elesett várhosszúréti katonák emlékműve

A II. világháborúban elesett magyar katonák emlékére állított kopjafák

  • Eseménynaptár

  • október 2020
   hét ked sze csü pén szo vas
    1234
   567891011
   12131415161718
   19202122232425
   262728293031