hu sk

Várhosszúrét hivatalos honlapja

Buzgó barlang

A Buzgó barlang (Krásnohorská jaskyňa) jellegzetes forrásbarlang. Ez azt jelenti, hogy a Buzgó patak barlang- rendszerének a végpontja, melynek a járatai főleg a patak oldó és koptató munkája által alakultak ki dolomitokban és mészkőben. Eddig e barlangrendszerből a kutatóknak 1355 m–t sikerült feltárniuk, ebből a nyilvánosság számára 450 m van kiépítve.

Páratlan szépsége miatt 1995-től a barlang a Világörökség részét képezi. A túraútvonal a Rozsnyói Barlangászok Cseppkövéhez vezet, ami tulajdonképpen egy gigantikus, 32,6 m magas cseppkőoszlop. Jelenleg a Guiness Rekordok Könyvébe is be van írva, mint a világ legnagyobb cseppköve. Annak ellenére, hogy ez ma már nem igaz, ez egy monumentális természeti képződmény, melynek a mérsékelt éghajlati övezet barlangjaiban nincs párja. A 450 m hosszú túraútvonal fapadokkal van kiépítve, mellyekkel a barlang teljes főágán végigfolyó patakot küzdjük le. Azonkívül a látogatók a túra során egy tó fölött drótkötélpályán haladnak át. A kötélen való áthaladás nem nehéz, viszont nem mindennapi élmény. A legfiatalabb látogató 6 éves, a legidősebb 76 éves volt, úgyhogy a túra mindenki számára alkalmas. A 15 éven aluli gyermekek azonban csak a szülőkkel, vagy más felelős személlyel vehetnek részt a túrán. A barlangba jó túracipő ajánlott (lehetőség van gumicsizma kölcsönzésére a helyszínen).

A látogatók a túravezetőkkel a Jozefína panzió udvarán találkoznak, ahol a Barlangászati Vezetőszolgálat raktára található. A felszerelés kiosztása után a látogatók a barlang bejáratát gyalog közelítik meg (kb.1 km) a túravezetők kiséretében.


Barlanglátogatás

Főszezon (15.VI. - 15.IX.)*:
9.00 | 11.30 | 14.00

Szezonon kívül (1.I. – 28.II. a XII.)**:
10.00 | 13.00

Szezonon kívül (IV. a 15.IX. - 30.XI.)**:
9.00 | 11.30 | 14.00

* A főszezon alatt a barlangba rendszeresen a három belépés valósítható meg naponta, egy belépés maximum 10 személlyel. Tekintettel a látogatók korlátolt számára, ajánlott a barlanglátogatás időpontját előre lefoglalni. A belépés legalább 4 személy esetén valósítható meg, vagy kisebb létszám esetén a hiányzó személyek belépőjegyének kifizetése ellenében.

** Szezonon kívül az időpontot telefonon vagy e-mailen előre kell egyeztetni. A belépés eltérő időpontban is kérhető, ha ezzel nem borul fel a többi belépés ütemterve.

A barlang hőmérséklete: 8,0°C
A túra időtartama: 60 min.

Jegyár


Kapcsolat

RNDr. Jaroslav Stankovič
Edelényska 10, 048 01 Rožňava
Tel.:+421 58 734 34 26, +421 905 412 048
E-mail: stankov@ke.psg.sk
Web: www.krasnohorskajaskyna.sk


Galéria